Därför försvagas euron
Euron noterar den lägsta nivån mot dollar sedan i mars 2006. Samtidigt sätts nu eurozonens styrka på prov om Grekland lämnar valutasamarbetet efter ett nyval. Förutsättningarna för att hantera denna påfrestning är betydligt bättre än för några år sedan menar tongivande ekonomer som SvD Näringsliv talat med.

FOTO: michael probst/ap
5 januari 2015 kl 10:12, uppdaterad: 5 januari 2015 kl 14:50
Under måndagen handlades euron på de lägsta nivåerna gentemot den amerikanska dollarn sedan mars 2006.
Den europeiska valutan har åkt rutschkana på sistone och pressats bland annat av ECB-chefen Mario Draghis uttalande i förra veckan att den europeiska centralbanken riskerar att misslyckas med sitt mål om prisstabilitet.
Ett annat orosmoln som pressar euron är uppgifterna i den tyska tidningen Der Spiegel i helgen att Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, är redo att låta Grekland lämna den gemensamma valutan.
Elisabet Kopelman, chef för ekonomisk analys på SEB SEB A -1.16%SEB A - SEB A-1.16%-1.15 SEK98.15 SEKthis year: -1.41%OMX Large Cap 12:59 måndag, 5 januariAdd to my listMore infoRelated articlesStarkt USA ska visa vägen 2015Tunn klämdagshandel inledde börsåretJapan vill lära jämställdhet av Sverige, tror ändå att förutsättningarna för eurozonen att klara påfrestningarna, om Grekland inte blir kvar i valutasamarbetet, är betydligt bättre än för ett par år sedan. Hon pekar på de insatser som gjorts och görs inte minst från ECB:s sida.
- Från 2010 och framåt har de olika formerna av stöd och räddningspaket kommit på plats, säger hon och exemplifierar med att Draghi utfäst sig för att göra allt vad han förmår för att stötta eurozonen med köp av obligationer och genom andra stödmekanismer.
"Det finns EU-fientliga krafter i flera länder som kan vinna mark i händelse av ett utträde för Grekland".
Elisabet Kopelman, chef för ekonomisk analys på SEB.
Att det är stabilare i eurozonen beror också på att andra tidigare krisländer, särskilt Spanien och Irland, numera har betydligt stabilare finansiellt fotfäste.
- Men om Grekland, efter en eventuell valseger för vänsterpartiet i januari, vill lämna eurozonen eller om landet tvingas lämna zonen givet den politik en ny regering vill föra, kan det påverka opinionen i andra euroländer. Det finns EU-fientliga krafter i flera länder som kan vinna mark i händelse av ett utträde för Grekland. Det blir inte helt hanterligt, säger Elisabet Kopelman.
Nordeas NDA SEK -1.98%Nordea Bank - NDA SEK-1.98%-1.80 SEK89.30 SEKthis year: -1.76%OMX Large Cap 12:59 måndag, 5 januariAdd to my listMore infoRelated articlesNätattack mot banker i Finland överFondsparare sviker storbankernaBÖRSEN: STARK BNP-SIFFRA FRÅN USA GAV STÖD DAN FÖRE DAN, +0,6% chefsanalytiker och valutastrateg, Torbjörn Isaksson, säger till SvD Näringsliv att nuvarande dramatik i Grekland inte kommer att framkalla samma dramatik som för några år sedan.
- Det här är inte alls av den kalibern. Allmänt har läget i euroområdet stabiliserats och flera länder har kommit en bra bit på vägen i skuldsaneringen. Smittorisken till andra länder är betydligt mindre i dag.
Eurons försvagning mot dollarn ur ett lite längre tidsperspektiv beror också, enligt chefsanalytikern, på att centralbankernas hantering av ränteverktyget väntas skilja sig åt.
- Det handlar om ett centralbanksspel där Fed och ECB går åt olika håll. Nästa steg från Fed är sannolikt en räntehöjning under 2015. Däremot räknar många med att ECB måste stimulera ekonomin ännu mer.
Torbjörn Isaksson tillägger att den nuvarande försvagningen för euron främst relateras till Grekland.
- Det kommer att vara ett marknadsfokus på Grekland under veckan och bidra till volatiltet på marknaden.
Nordeas huvudscenario är att landet blir kvar i eurozonen.
- Men visst kan Grekland komma att lämna samarbetet och ett visst stök blir det om detta händer. Det finns en osäkerhet just nu och det är det man kan se på marknadsreaktionerna,
Allan Trollblad